Danmarks hårdeste velgørenhedsevent

Ruten - Cykelnerven 2021

Cykelnerven tager kampen om med de afgørende stigninger i Pyrenæerne i 2021 (fra d. 14.-19. september)

Som Cykelnerven-rytter skal du i 2021 prøve kræfter med Tour de France etaperne 16, 17 og 18 som køres i Pyrenæerne. Netop dette område danner rammerne for en hård og bjergrig afslutning - og med mængden af bjerge i træk og med bjergafslutning på toppen af Luz Ardiden, må det klart forventes, at klassementet bliver afgjort på disse etaper. Efter Pyrenæerne venter der tour-rytterne en sprinteretape (203km) og slutligt en enkeltstart (flad) inden afslutning 18. juli i Paris. Tour de France organisation’s egen beskrivelse af de kuperede etaper i Pyrenæernes giver et skarpt indtryk af, hvad de mener bliver afgørende for løbet og klassementet.

"The Pyrenees will dispel any remaining doubts in five action-packed duels in the high mountains… Classics like the Peyresourde – Val Louron-Azet – Col du Portet, Tourmalet and Luz Ardiden. It will be do or die for the kings of the mountains!

Etaper

Etape 1

Etape 2

Etape 3

Etape 4

Første etape - Cykelnerven 2021

Starten på fire dages ekspedition i bjergene

Første etape af Cykelnerven 2021 skydes i gang fra området nær Saint Girons. Vi træder direkte ind på 16. TdF-etape og starter med at udfordre det andet bjerg på etapen – Col de la Core med 14 km opkørsel og ca. 6% gnm. stigning.

Herefter kommer kat. 2 stigningen Col du Portet d’Aspet som er en mere overskuelig opkørsel på 5,4 km og 7,1% gnm. stigning. Vi afviger fra tour-etapen og kører videre vestpå mod Bagnéres-de-Luchon via tourbjerget fra 2018, Col de Menté (kat. 1) som tager rytterne op i 1,349 meters højde efter 6,9 km og 8,1% i snit.

Byen Bagnéres-de-Luchon som vi bor i på 2. dagen er en velkendt Tour de France-by som tour-ryttere i år kører igennem på 17. etape inden bjergene rammes på ruten. Cykelnerven-etapen for første dag giver mulighed for at niveauopdele ved at køre fra Saint Girons via Engomer og direkte mod Col de Portet d’Aspet som derved afkorter ruten med ét bjerg og giver ca. 30 km kortere distance og 900 færre højdemeter.

Col de La Core (14 km, 6%)
Col du Portet d’Aspet (5,4 km, 7,1%)
Col de Menté (6,9 km, 8,1%)

Anden etape - Cykelnerven 2021

Anden etape bliver intensiv med tre massive stigninger - og intet fladt asfalt!

På anden etape bliver der budt op til ren bjergkørsel! Fra Bagnéres-de-Luchon kører vi direkte ind på Col du Peyresourde stigningen; 13,2 km lang og med 7% i gennemsnit. På toppen af første udfordring kan forpustede ryttere forsyne sig med en legendarisk pandekage på “caféen” inden nedkørslen til Loudenvielle.

Herefter venter en 7,4 km lang opkørsel til Col de Louron-Azet og der skal trædes lidt ekstra til opad da stigningsprocenten rammer 8,3% i snit. Men - ingen grund til at forcere og udfordre kroppen alt for meget - der skal være overskud til etapens højdepunkt som er Col du Portet (2,215 meter højde). Denne stigning er 16 km lang og debuterede i Tour de France i 2018. Den krævende 8,7% gennemsnitlige stigning bliver den første bjergafslutning i Pyrenæerne i TdF-2021 og kan være helt afgørende for at tage vigtige minutter i klassementsopgøret.

De 16 km kan nydes nedad mod Saint-Lary-Soulan hvor bjergfejring og restitution kan nydes efter 3,000 højdemeter på etapens kun 81 km.

Col du Peyresource (13,2 km, 7%)
Col de val Louron-Azet (7,4 km, 8,3%)
Col du Portet (16 km, 8,7%)

Tredje etape - Cykelnerven 2021

Tourmalet og Col d'Aspin - En mastodont og et bonusbjerg

Højdepunkter på tredje etape bliver mastodonten af et bjerg, Col du Tourmalet! Dette bjerg er nok et af de mest legendariske i tour-sammenhæng, og en udfordring, der kræver fokus. Stigningen er 17,1km lang - starter i 860 meters højde med 5 km, hvor stigningsprocenterne er medgørlige på 4-5%.

Herefter skal der kæmpes med 8-10% de resterende 12 km inden man rammer toppen i 2,115 meter højde. Dette bjerg kræver rytme og fokus - for der bliver ingen passager, hvor benene kan få en pause! Vejen fra Saint-Lary-Soulan mod Luz-Saint-Sauveur giver os mulighed for at “snige” et bonusbjerg ind på etapen - inden Tourmalet.

Vi kører nordpå mod Arreau og skal krydse Col d’Aspin som er en 12 km smuk og snoet stigning med 5,1% gnm. stigningsprocent. Stigningen er ikke på tour-programmet i 2021, men er stadig en ‘Bucket List’ for ryttere, der nyder at udfordre Tour de France stigninger.

Tredje etape bliver relativ kort med kun 74 km, men byder på 2,215 intensive højdemeter.

Col d’Aspin (12 km, 5,1%)
Tourmalet (17,1 km, 7,3%)

Fjerde etape - Cykelnerven 2021

Luz Ardiden - Den sidste tour- stigning i 2021

Den fjerde og sidste Cykelnerven-etape giver den helt rigtige smag af “de afgørende Tour de France-stigninger”! Udover, at vi afslutter årets event på toppen af Luz Ardiden i 1.715m højde, så bliver det på denne stigning, at pro-rytterne kan gøre en afgørende forskel i bjergene. Luz Ardiden køres direkte efter Col du Tourmalet på 18. etape af touren i 2021. Vi har valgt at gemme denne stigning til sidste dagen, så bjerget kan ligge top til stor rytterfejring af fire hårde og oplevelsesrige etaper med 362 km bjergkørsel i Pyrenæerne og ikke mindre end ca. 10,989 højdemeter.

Men - når nu muligheden byder sig, så skal man gribe den! Fra Luz-Saint-Sauveur ruller vi ca. 20 km nordpå - og bruger det legendariske Hautacam bjerg som “opvarmning” til Luz Ardiden. Benene er uden tvivl varmet op efter de tre forrige dage, men forhåbentlig er der kræfter til den 13,6 km tur mod toppen. Opkørslen er med 7,8% i snit - inklusiv et par hårde kilometer halvvejs oppe 10-11%.

Vi overnatter i Luz-Saint-Saveur efter både 3. og 4. etape. Vi ser frem til at opleve fire dages bjergcykling og et fantastisk Cykelnerven sammenhold i Pyrenæerne.

Det bliver hårdt - men godt!

Hautacam (12.85 km, 8%)
Luz-Ardiden (13,3 km, 7,4%)