Danmarks hårdeste velgørenhedsevent

For Tour de France-ekspert Dennis Ritter er Cykelnerven noget helt særligt:

31
mar
2023

”Det er ikke let at besejre Tour de France-bjerge, men det er heller ikke let at leve med sclerose – og vi udholder gerne en smule smerte for at styrke opmærksomheden om en sygdom, der rammer alt for mange alt for hårdt”

Tilbage i 2017 oprustede Cykelnerven ambassadørteamet med ingen ringere end Tour de France-eksperten, Dennis Ritter. Ritter blev lynhurtigt en vigtig og integreret del af Cykelnervens DNA samt planlægning af turen i Tour-land.

Naturligvis grundet sit enorme kendskab til Frankrig og Tour de France-historien. Men også sit enormt sympatiske væsen, som alle rytterne hvert år ser frem til at få glæde af under turen i bjergene.

Tro mod konceptet

For Dennis selv er der da heller ingen tvivl om, at Cykelnerven for ham er uden sidestykke. Han italesætter selv cykeleventet som værende ”noget helt særligt for mig”:

- Den nære sammenhæng med Tour de France giver Cykelnerven noget unikt og enestående, og det er også derfor, det er en stor ære for sådan en som mig, der har beskæftiget sig med Touren på nærmeste hold i 22 år, at være ambassadør på Cykelnerven, siger han.

I den sammenhæng fremhæver han herudover, at Cykelnerven er tro mod konceptet. Rytterne kører for en verden uden sclerose, og det gør de blot få uger inden, at Tour de France-feltet kører på selvsamme asfalt i selvsamme bjerge på selvsamme etaper.

Det betyder også, at Cykelnerven er en fysisk krævende udfordring, men ikke desto mindre bliver tingene sat lidt i perspektiv på netop Cykelnerven som velgørenhedsløb:

- Det er ikke let at besejre de bjerge, Tour de France består af. Men det er heller ikke let at leve med sclerose. Og vi udholder gerne en smule smerte for at styrke opmærksomheden om en sygdom, der rammer alt for mange alt for hårdt, fastslår Ritter.

”Sagens vigtighed skaber en form for afhængighed”

Hvorvidt Cykelnerven er sat i søen for et godt formål, er indiskutabelt – også, når du spørger Dennis Ritter. At kunne være med til at fejre 10-tursjubilæet på Cykelnerven med sclerosesagen som overordnede ramme, føles for Tour de France-eksperten rigtig, rigtig godt:

- Faktisk føles det godt fra hovedet og helt ned i storetåen. Jeg er stolt over at være en lille del af et solidt og stærkt team, og det er vidunderligt, at vi i år kan fejre det første runde jubilæum. Det vidner også om, hvor stærkt og sammentømret et koncept, Cykelnerven har udviklet sig til at være, siger den beskedne ambassadør og slår fast, at det for ham føles som ”en ære at være med på holdet”.

Formålet står øverst på listen, men også den store cykeloplevelse – selv for en Tour de France-ekspert, der kender bjergene som sin egen bukselomme – og sammenholdet gør indtryk hver eneste gang, han er med i sclerosesagens tjeneste.

- Måske skaber ovenstående i virkeligheden en form for afhængighed. Vi ved, at der bliver samlet en masse gode penge ind, og vi ved, at det gør en forskel for folk med sclerose. Samtidig har Cykelnerven skabt stærke venskaber og forbindelser ude omkring i landet. Det er den slags, der opstår, når man sidder og sveder sammen i stram lycra om dagen og hygger sammen over middagen om aftenen, siger han og slår fast, at ja;

- Cykelnerven kryber hurtigt ind under huden på én.

Den frække dreng i klassen – på den flinke måde

Fællesskabet i bjergene om dagen samt på hotellerne om morgen og aften er virkelig stærkt. Det er også med til at resultere i, at man som deltager kommer hjem med gode minder samt nye kammerater, kan Ritter berette efter at have været med i en lang årrække.

Derudover fremhæver han, at Cykelnerven i hans optik er et velgørenhedsløb, der er enormt velorganiseret på trods af, at der i løbet af dagene i de franske bjerge kan opstå udfordringer:

- Der er så mange ildsjæle og dygtige mennesker, der er med til at få det hele til at hænge sammen. Logistikken i det franske er ellers ikke nogen nem opgave, kan jeg efter mange års erfaringer i det franske Tour-land hilse og sige, fortæller han med et smil på læben.

Og smilet vedholdes idet snakken falder på, hvorvidt Cykelnerven mon kan anses som værende den ’frække dreng i klassen’, når det kommer til velgørenhedsløb:

- Ja, måske er Cykelnerven fræk på den flinke måde. Den er måske fræk, fordi den ikke er nem at gennemføre. Det er fysiske udfordringer fra øverste hylde, og så er den fræk, fordi ambitionerne altid er så store, siger han og slår afsluttende fast:

- Uanset hvilken rute og hvilke bjerge, Tour de France-ledelsen vælger det pågældende år, så tager vi altid udfordringen op.