Danmarks hårdeste velgørenhedsevent

Sophie Fjellvang-Sølling er ny ambassadør

06
dec
2021

Som tidligere professionel alpin- og skicrossløber har Sophie Fjellvang-Sølling masser kampgejst og udholdenhed. Det er noget af det, hun glæder sig til at bruge, og som hun tænker, der kommer til at være hendes styrke med spandevis af mælkesyre i benene på vej op ad Tour de France-bjergene. Men det sociale og ikke mindst de fantastiske natur- og cykeloplevelser er skam også noget af det, Sophie ser allermest frem til ved at skulle kæmpe for en verden uden sclerose.

40-årige Sophie Fjellvang-Sølling har vundet 21 danmarksmesterskaber, deltaget i en lang række verdensmesterskaber og ikke mindst OL i Vancouver i 2010, hvor hun bar den danske fane. Nu er der også en anden fane, den tidligere professionelle alpin- og skicrossløber skal bære. Nemlig fanen, der signalerer, at hun er en af de fantastiske Cykelnerven-ambassadører, der samler ind til forskningen i sclerose.

- Jeg ser allermest frem til at skulle cykle og samle ind til Cykelnervens formål, nemlig en verden uden sclerose. Men det bliver også fantastisk at blive presset fysisk i så smuk en natur, som Tour de France-bjergene udspiller sig i. Samtidig glæder jeg mig vildt meget til at blive inspireret både frem mod turen og i bjergene af de passionerede, modige og ikke mindst seje mennesker, der cykler med på Cykelnerven, fortæller Sophie og fortsætter:

- Jeg kender flere ambassadører, der har talt varmt om holdet og den hårde, men også sociale tur, de har været på med Cykelnerven. Dét tiltaler mig helt vildt, og derfor glæder jeg mig virkelig også til det sociale element i at blive ambassadør på Cykelnerven 2022.

Fantastiske forcer socialt og sportsligt

Sophie ser sig selv som et yderst socialt, udadvendt menneske, der foretrækker at tage de positive briller på og primært tænke i løsninger. Og dét er egenskaber, hun forestiller sig, der kan komme i spil i sit ambassadørskab på Cykelnerven.

- Især når kroppen gør ondt, og motivationen kan svigte hos mine holdkammerater, forestiller jeg mig, at mine kompetencer som menneske, men også mine erfaringer fra min tid som professionel sportsudøver, kan blive udnyttet, siger hun og uddyber:

- Ved træningerne inden turen i bjergene eksempelvis forestiller jeg mig, at jeg kan bidrage med positivitet og kampgejst. Men også min sociale personlighed gør, at jeg kan få et mere personligt kendskab til deltagerne. Jeg elsker at møde andre mennesker og er i det møde oprigtigt interesseret i deres historie. Den egenskab må være en force i det nye fællesskab, jeg glæder mig til at blive en del af.

Der er ingen tvivl om, at fællesskabet på Cykelnerven trækker hos Sophie, men også den sportslige udfordring. Selvom Sophies grundform er tårnhøj, føler hun dog ikke, at hendes sportslige niveau lige nu er på toppen. Hvert fald ikke fysisk, hvorimod hun mentalt ser sin sportslige force lige nu og her:

- Jeg er langt fra i mit livs cykelform, og det vil kræve en del træning for mig at komme op på det niveau, der skal til, for at kunne løfte og bidrage til de mange timer, vi har sammen i sadlen. Jeg er dog overbevist om, at det nok skal lykkes, fortæller hun med et smil.

Den tidligere professionelle skiløber har da også erfaring med at cykle i de franske bjerge. Også dem, der står Tour de France på. Hun har tilbragt meget tid i alperne i forbindelse med hendes professionelle karriere, hvor hun blandt andet har været publikum, men også selv cyklet de 21 hårnålesving på Alpe d’Huez.

Kæmpe respekt for de diagnosticerede

Selvom Sophie ikke har sclerose tæt inde på livet, har hun, som de fleste danskere, kendt en eller flere, som er ramt af den kroniske sygdom. Hun ved derfor også, hvad det er, sygdommen har af konsekvenser for den ramte, men også deres pårørende.

Og dét er en sag, den 40-årige tidligere skiløber hjertens gerne investerer tid og energi i.

Hun har tidligere arbejdet med en kvinde, Sophie kalder for ’en supersej dame’, der længe havde levet med sclerose. Det var et livsvilkår, hun måtte tage meget højde for i sin hverdag, og alligevel forsøgte hun at navigere i de hensyn, der skulle tages, og på den måde forsøgte at leve så godt og positivt et liv som muligt.

- Jeg kender lidt til sygdommen, ja, og derfor har de ryttere på Cykelnerven, der cykler med, selvom de selv har sclerose, min største respekt. Bare tanken om at få lov til at køre med disse seje, seje mennesker, gør mig både glad og stolt, fortæller Sophie og slår endvidere fast:

- Når man cykler side om side med de sejeste mennesker, ophører enhver form for selvmedlidenhed, når man selv kæmper sig op ad Tour de France-bjergene med ømme ben. For prøv lige at tænke over, hvad de bakser med og stadig kæmper sig til tops. Det er virkelig fantastisk.

”En oplevelse for livet”

Selvom Sophies grundform er svær at sammenligne sig med, er hun dog sikker på, at det for hende også bliver en kamp mod toppen. Hun har tidligere oplevet, hvordan der altid kommer dage, hvor kroppen føles tungere end andre, men gennem hendes karriere har hun naturligvis lært en ting eller to.

- På de tunge dage gælder det om at bevare den positive indstilling og blive ved med at træde i pedalerne og holde målet for øje. Det er naturligvis nogle af de ting, jeg i mit ambassadørskab og ved min deltagelse på Cykelnerven kan drage nogle paralleller til fra min professionelle sportskarriere, fortæller hun.

Hun ved, at ved- og udholdenhed både ligger i forberedelse, men også helt klart i det mentale. Sophie har tålt at have spandevis af mælkesyre i lårene, hvilket hun også forestiller sig, at hun og de andre Cykelnerver kommer til at opleve op ad bjergvejene i 2022.

Men i det mindste gør de det hele sammen og for en verden uden sclerose.

- Det er helt fantastisk, når man cykler så mange forskellige mennesker sammen og kan dele den energi, vi hver især har, men som vi også får oparbejdet sammen. Det bliver en måde, der gør det muligt at alle lader hinanden op til at klare det allersidste, fortæller Sophie og tilføjer afsluttende:

- Vi klarer det hele sammen for at skabe mere fokus på sygdommen. Og netop at sætte fokus på sygdommen ser jeg meget frem til at kunne bidrage til gennem en krævende tur i bjergene på cykel, der kommer til at skabe en oplevelse for livet og et sammenhold, jeg og de andre ryttere sent vil glemme.