Danmarks hårdeste velgørenhedsevent

Ny ambassadør: Christian Moberg

01
nov
2022
I 2020 havde jeg selv en plan om at cykle til Nice og på den tur samle penge ind til Scleroseforeningen. Så da tilbuddet om at være ambassadør på Cykelnerven kom, var det blot et spørgsmål om at få koordineret Frankrig-turen til juni med kalenderen – selvfølgelig skulle jeg med
Christian Moberg,
Sportsdirektør for Team Coloquick

Christian Mobergs ansigt blev for alvor kendt over hele landet, da han efter mere end 10 år som professionel cykelrytter i sommers trådte til som ny Tour de France-kommentator på TV 2. Her var han med til at dække det, der i sandhed gik hen og blev danskernes Tour-år. Til juni skifter han så kommentatorstolen ud med Cykelnerven-tøj for en kort bemærkning, når han atter drager mod Frankrig – denne gang for at være med til at stille skarpt på sclerose. Han om nogen ved nemlig, hvad sclerose kan gøre ved en diagnosticeret og de pårørende, når sygdommen rammer.

Christian Mobergs mange år som professionel cykelrytter blev indgangsvinklen som cykelekspert på TV 2, da han stoppede sin professionelle karriere tilbage i 2020. To år efter, nemlig året, der skulle vise sig at være Tour de France-året med dansk dominans på flere måder, trådte han så til som ekspert og kommentator, da hele Danmark nøje fulgte Touren gennem juli og august.

Dog er det ikke udelukkende på skærmen, at 33-årige Moberg i dag bruger sin cykelekspertise. I 2021 overtog han nemlig roret som sportsdirektør og sportschef på cykelholdet ColoQuick, som Moberg selv har været tilknyttet siden 2015 og indtil, han stoppede sin professionelle karriere.

Det betyder ikke, at han ikke selv stadig har tid til at cykle. Og ifølge Moberg selv, er tiden nu inde til at bruge de mange kilometer i sadlen samt indgangsvinklen til det professionelle cykelmiljø til at gøre en forskel for en sag, der står hans og familiens hjerter yderst nært. Nemlig sclerosesagen.

- I 2020 havde jeg selv en plan om at cykle til Nice og på den tur samle penge ind til Scleroseforeningen. Så da tilbuddet om at være ambassadør på Cykelnerven kom, var det blot et spørgsmål om at få koordineret Frankrig-turen til juni med kalenderen – selvfølgelig skulle jeg med, siger Christian Moberg, hvis svigerfar er hårdt ramt af sclerose.

Svigerfarens sygdomsudvikling har desværre ikke været til den positive side. Tværtimod. At sclerose kan være så uforudsigelig, barsk og ikke mindst intimiderende er da også noget af det, den tidligere professionelle cykelrytter ser frem til at kunne være med til at sætte fokus på via sit ambassadørskab på Cykelnerven.

Fra 50 timers arbejdsuge til plejehjem

Valget var altså nemt for Moberg, da tilbuddet om at blive ny ambassadør på Cykelnerven trillede ind. For 10 år siden, da han mødte sin kæreste og hendes familie, arbejdede svigerfaren 50 timer om ugen som landmand. Det fik sclerose sat en stopper for:

- I dag sidder min svigerfar i kørestol på et plejehjem, og den eneste bevægelse, han har tilbage, er i hovedet og i den ene hånd. Jeg har altså set og oplevet, hvordan en ellers hårdtarbejdende mand er blevet så dårlig så hurtigt, at han har måttet skulle på plejehjem i en alder af bare 56. Alt sammen grundet sclerose. Det er svært og hårdt – også for resten af familien, fortæller Christian Moberg og fortsætter:

- Det er en voldsom sygdom at få indenfor familiens fire vægge, og derfor giver det så god mening for mig at takke ja til ambassadørrollen på Cykelnerven. Jeg er både stolt, glad og ydmyg over at skulle være ansigt udadtil for Scleroseforeningens arbejde, så jeg glæder mig enormt meget til at fortælle folk om mit arbejde for en verden uden sclerose.

Sagen er afgørende for Moberg. Ingen tvivl om det. Og at kunne støtte sagen på sin egen banehalvdel kunne i hans optik ikke være bedre – heller ikke, når man kigger på timingen.

Danmarks nye cykelstemme

Tour de France-kommentatoren på TV 2 kender en del til Cykelnerven. Rygtet om cykeloplevelserne i Tour-land for sclerosesagen rygtes nemlig i cykelmiljøet, og så har han selv fulgt lidt med på de sociale medier de sidste par år.

Netop de sociale medier er også et af de greb, han vil bruge til at få fortalt omverden om sit ambassadørskab på Cykelnerven og dermed Scleroseforeningens vigtige arbejde:

- Jeg har en forhåbning om, at jeg kan bruge mine sociale medier og mit netværk til at fortælle, hvor god og vigtig en sag, det er, vi cykler for her på Cykelnerven. Derudover vil jeg bruge min ’nye’ status som en af Danmarks cykelstemmer til at udbrede mit budskab og forhåbentlig skaffe en masse omtale af projektet, siger han og tilføjer afsluttende:

- Det er klart, at det er nemmere at skabe omtale via et kendt ansigt, og det vil jeg virkelig gerne hjælpe med. At jeg kan være med til at gøre en forskel, lære en masse nye mennesker at kende og samtidig få endnu flere fede cykeloplevelser, bliver simpelthen så fedt.

Velkommen på Cykelnerven, Moberg. Vi glæder os enormt meget til samarbejdet – og ikke mindst at have dig med i bjergene til juni.