Danmarks hårdeste velgørenhedsevent

Nå dine mål - Af Eskild Ebbesen

08
sep
2017

"Det er enormt vigtigt at planlægge træning! Viljen og de ting du kan gøre på selve dagen, er det mindste af din præstation.

Cykelnervens ambassadør Eskild Ebbesen er ikke blot kendt for sine flotte præstationer inden for roning. Han er i høj grad også kendt for at være en stor idrætsmand, som gang på gang imponerer omverdenen med sine flotte resultater i nye og krævende sportsgrene. 

Den 29. oktober skal Eskild deltage i verdensmesterskaberne i Xterra på Hawaii. Det bliver noget af en udfordring -  En udfordring som kræver dedikation og planlægning. Eskild driver egen virksomhed, han laver blandt andet ledelsesudvikling, og han har skrevet to bøger. Så tiden til træning kommer ikke af sig selv. 

Få lavet en realistisk plan

Hvordan går du fra at have en ambition til faktisk at komme godt igennem et løb som Cykelnerven med fire hårde dage i bjergene? Det kan Eskild give dig et par råd om: Han har nemlig fået stor indsigt i, at det sjældent er målsætninger, der mangler. Alt for mange har en tendens til at lade målsætninger blive til ønskelister i stedet for konkrete mål med en ordentlig handlingsplan. 

"Det er enormt vigtigt at planlægge træning! Viljen og de ting du kan gøre på selve dagen, er det mindste af din præstation. Hvis formen ikke er der, og man er udmattet efter første bjerg, kan selv den største vilje og al energidrik i hele verden ikke få dig op af bjerg to inden aftensmaden bliver serveret. Det er bare så meget sjovere at være velforberedt," fortæller Eskild 

De fleste har en vilje, hvor de kan udnytte 95-100% af den form, de har opbygget i træningen. Aldrig over 100%. Mange får tanken: "Jeg har 110% i mig, når det virkelig gælder, og hvis jeg virkelig skal", men man får altså ikke lige pludselig et højere kondital eller bliver 5 kg lettere, fordi det er nu, det gælder. Det er i forberedelsen, man kan nå at gøre noget ved det.  

"Når et mål skal nås, er det vigtigt, at man giver sig selv den gave det er, at få lavet en god og realistisk plan. Et fint sted at starte er at sige til sig selv: okay, hvis jeg siger ja til det her, så er jeg nødt til at vælge noget fra, så der er tid og energi til træningen. For de fleste vil det i praksis betyde, at man skal starte med at beslutte, hvilke arrangementer og projekter, man vil sige nej til for at allokere tid og energi til at lykkes med dette projekt. Det kan også være, at man er så heldig at kunne cykle til arbejde eller træne, mens børnene er til fodbold eller andet, så træningen ikke tager tid fra noget andet. Men det sker ikke, bare fordi vi har muligheden. Forsøg har vist, at sandsynligheden for at det kommer ske i praksis øges gevaldigt ved at skrive ned, hvor, hvornår og hvad, der skal trænes," fortæller Eskild. 

Del dine mål i dit netværk

Ifølge Eskild er det at dele sine konkrete mål med andre enormt effektivt – flere undersøgelser peger også på dette. Når du taler om det med venner og bekendte, får du god sparring og interesse fra andre, og det holder dig i ilden. Det klart mest effektive er at tale mere om, hvordan du lykkes i dagligdagen, eksempelvis med træningen og kosten, fremfor at tale om selve målet. Tal gerne om, hvad du er udfordret på i hverdagen. Da det er i forberedelserne, man kan gøre den største forskel, så det er også her, det giver bedst mening at få noget sparring og feedback. 

Skal man fortælle om Cykelnerven til andre, hører vi typisk: "Til sommer skal jeg cykle Tour de France Bjerge for at støtte forskningen i sclerose". Så bliver der talt om målet, men for at dreje samtalen over på forberedelserne, kan man sige:

"Jeg er ved at træne mig op til at cykle de Tour de France bjerge til sommer som et led i at støtte forskningen i sclerose," fortæller Eskild afslutningsvist med et smil.