Danmarks hårdeste velgørenhedsevent

Jubilæum med jubilaren - Per Holst Rasmussen

03
feb
2023
Udover den daglige støtte som pårørende giver det for mig også mening at forsøge at få sygdommen udryddet via indsamlingen til forskningen

For Per Holst Rasmussen føles det ganske naturligt år efter år at sætte sig i sadlen i kampen mod sclerose. For ham giver det mening at bidrage dér, hvor han kan, for at hjælpe forskningen i sclerose godt på vej, og det er der en helt naturlig og meget personlig grund til.

Hans kone, Gitta, har nemlig haft sclerose siden 1992:

- Det er en god følelse at kunne være med til at gøre noget aktivt for dem med sclerose – og selvfølgelig helt tæt på som nærmeste pårørende til min kone, Gitta. Udover den daglige direkte støtte som pårørende til Gitta, er det også rart at føle, at man er med til at forsøge at få sygdommen udryddet via vores indsamlinger til forskningen i sclerose, siger Per.

Egentlig opdagede Per Cykelnerven ved en tilfældighed, da han lå på sofaen en dag for nu 10 år siden. Han tænkte, at det da ”lige var ham”:

- Det var muligheden for mig som pårørende for at gå ind og være med til at gøre en forskel. For Gitta, ja, men også for alle andre, der har sclerose, fortæller han.

Det er også en måde, Per nu igennem 10 år har kunnet vise sine omgivelser, at han gerne vil gøre noget mere end at hjælpe Gitta i det daglige. Og dét bliver i den grad også værdsat af Gitta selv:

- Jeg er rigtig, rigtig stolt af Per, fordi han er med til at samle en masse penge ind til forskningen i sclerose, siger Gitta.

Manden mod bjerget

At han så kan kombinere sin indsamling til den sygdom, hans kone har kæmpet med i mere end 30 år, med sin personlige interesse for at cykle, gør naturligvis ikke oplevelsen mindre god.

Og for ham er det måske også det, der gør, at Cykelnerven skiller sig ud fra andre velgørenhedscykelløb – på Cykelnerven er der nemlig mulighed for at fokusere på sin individuelle cykelpræstation.

- Her er der ingen anden til at trække én over bjergene end sig selv, der er støtte fra andre ryttere og teamet bag, men der er kun dig selv til at trække dig igennem, fortæller Per, der også ser ’manden mod bjerge’ som en del af Cykelnervens fordele.

Cykelnerven-rytterne fundraiser et helt år frem til ’finalen’ i dagene i Frankrig. I dét fundraising-arbejde ligger for de fleste også rigtig meget netværk med andre ryttere, lokale virksomheder og generelt andre cykelentusiaster.

Kendskabet er blevet udbredt

For Per er det også en af motivationsfaktorerne for at tilmelde sig år efter år, nemlig netværket:

- Det giver mening at gøre en forskel for andre, men også gøre det igennem de her mange gode cykeloplevelser, der opstår i netværket med andre cykelentusiaster. Både gennem hele forløbet frem til finalen, men så ikke mindst dagene i Frankrig, siger Per.

Men at kunne gøre en forskel for den sygdom, hans kone lever med og har gjort siden start 90’erne, er og bliver ganske naturligt det helt store trækplaster for nordjyden:

- Det gør mig stolt at have været med helt fra begyndelsen. Det er 10. gang, vi cykler, og det gør mig stolt at have været med til at få synliggjort sygdommen samt vigtigheden i at få gjort noget ved det, siger han og tilføjer:

- Når jeg tænker tilbage på start 90’erne, hvor vi fik sclerose tæt på i familien, var der stort set ingen, der kendte til sygdommen. Det er der nu, og det kendskab har vi været med til at fremme igennem Cykelnerven.