Danmarks hårdeste velgørenhedsevent

Danmarks sejeste ryttere har samlet 5.900.000 kroner ind til forskningen i sclerose

04
okt
2021
Det var jo fantastisk at komme ned at køre bjerge igen, men det var da også lidt hårdere, end jeg havde regnet med.
Eskild Ebbesen

Så er vi hjemme fra den mest fantastiske, hårdeste og ikke mindst smukkeste tur i Pyrenæerne med Cykelnerven 2021. Hold da fast, for en tur, og hold da op, hvor er alle bag Cykelnerven dybt imponerede over, hvor god en tur det var. Vi kunne endelig komme afsted igen, og det var bestemt heller ikke til at tage fejl af, at Cykelnerven 2021 var noget helt specielt. Efter vi sidste år måtte se os slået af Coronaens restriktioner, længtes alle Cykelnerver – ryttere og sponsorer såvel som staff – nemlig efter at kunne sætte sig i sadlen for en verden uden sclerose.

Og det gjorde de så. Alle ryttere satte sig i sadlen i Frankrig efter deres hårde arbejde med at samle ind samt være med i kampen mod sygdommen med de 1000 ansigter. Og selvom det har været hårdt, har deres livsvigtige indsats i den grad båret frugt. Med rytternes indsats, på trods af en Cykelnerven 2020-aflysning og en udsættelse af 2021-turen, er det lykkedes at samle hele 5.900.000 kroner ind til forskningen i sclerose.

Om vi har Danmarks sejeste ryttere? JA, det har vi i den grad!

Fire længeventede dage i bjergene til UG+

Med minimale styrt og uheld samt gennemført logistik – tak til TravelSense for hjælp til dette fremragende forløb – gik Cykelnerven 2021 derudad og kun med få ændringer undervejs. Faktisk var det ikke før turens fjerde og sidste etape, vi måtte se os slået af vejret og startede dagen med at udskyde løbet i 1,5 time for efterfølgende at se os nødsaget til at ændre bjergkørslernes rækkefølge. Det skulle dog ikke tage glæden, gnisten og kampgejsten fra vores fantastiske ryttere, der kæmpede bragt og med en viljestyrke, der sjældent ses, op ad Tour de France-finalebjerget, Ardiden. Da rytterne nåede toppen heraf, hævede flere hænderne af bare begejstring for at have gennemført fire fantastiske dage i Pyrenæernes fuldstændig perfekte Tour de France-rammer.

For at dvæle lidt ved etaperne skal der ikke herske nogen tvivl om, at hver og en bjergstigning samt -nedkørsel var til stor fornøjelse for alle rytterne. I både regn og solskin. På Cykelnerven 2021’s første bjergstigning, Col de la Core strålede glæden ud af hver enkelt rytter. En af vores Coaches sagde eksempelvis: ”Det er fuldstændig fantastisk at være i gang igen efter så lang ventetid, og her på toppen af Col de la Core skinner solen jo – det kunne ikke være bedre”. Mens flere af de resterende ryttere fulgte trop med glade reaktioner fra første bjergtop, var det dog stadig hårdt endelig at komme i gang med de afgørende Tour-bjerge.

Eksempelvis fortalte en af rytter, at; ”nu har vi ventet på det her i lang, lang tid, så det er simpelthen så dejligt at komme afsted. Og hårdt. Men hårdt skal det nu en gang også være”. Også Eskild Ebbesen, der ellers konsekvent var første mand på bjergtoppene gennem hele årets tur, måtte blankt erkende, at det var noget hårdere, end han lige huskede det: ”Det var jo fantastisk at komme ned at køre bjerge igen, men det var da også lidt hårdere, end jeg havde regnet med. Man går jo og får en lyserød illusion om, hvor sjovt og hyggeligt det er, men så mærker man altså lige realiteterne. På den gode måde, selvfølgelig,”fortalte Ebbesen på Col de la Core, mens han bad om at få noget vand.

Tourmalet understregede Cykelnervens DNA

Vi kan ikke fremhæve bjergtoppene fra Cykelnerven 2021 uden at komme til at tænke på Tour de France-mastodonten Tourmalet. Det er nok de færreste ryttere på dette års tur, der ikke vil fremhæve Tourmalet som et af højdepunkterne – det var det allerede på papiret, inden vi tog til Frankrig, men at opleve bjergets flotte stigning, fine små tunneller, unikke udsigt og naturligvis sin Tour de France-historie var for de fleste ganske enkelt enestående. For flere var det et af punkterne på tjeklisten, der havde været set frem til i mange, mange år, og derfor var den helt magiske stemning, glæde og store følelser i den grad til stede, da rytterne drypvist nåede toppen.

Solen skinnede, som den ellers ikke så gerne gør på toppen af Tourmalet, musikken spillede, Cykelnervens staff heppede og peppede, og de fantastisk flotte Tour de France-aftegninger på de sidste 600 meter op til toppen skabte den helt rigtige stemning. En stemning, der fik flere af de rytterne, der egentlig havde kæmpet sig i mål, til at vende om, køre lidt ned ad Tourmalet igen for efterfølgende at køre op igen og igen. Ikke for at få flere udfordringer eller højdemeter i benene, men simpelthen for blot at køre op ad bjerget igen sammen med de ryttere, der endnu ikke var kommet i mål – for at heppe, støtte, give masser af opbakning og gøre noget ekstra for Cykelnervens unikke fællesskab.

På toppen stod flere af rytterne af cyklerne for at give hinanden og det heppende staff kram og high fives, der var kø for at få taget et billede med Col du Tourmalet-skiltet på toppen, og flere måtte knibe sig i armen for ikke at fælde en enkelt eller flere tårer. Andre gav los, og lod tårerne flyde til ære for den fantastiske oplevelse, de lige havde fået ind under huden.

Kampen mod sig selv og mod en verden uden sclerose blev for mange virkelig sat på spidsen netop på toppen af Tourmalet. Dét var en oplevelse for livet for rigtig mange af Cykelnerven 2021’s ryttere, men bestemt også en oplevelse, hele holdet bag Cykelnerven sjældent vil glemme.

Fest, fejring og det altbetydende fællesskab

Cirka to år er der gået, siden de første tilmeldte sig Cykelnerven 2020, der blev aflyst, og indtil nu, hvor rytterne så endelig har været afsted. To år. Derfor var det også noget ganske specielt for hver enkel rytter endelig at være afsted. Men også det at skulle høre det endelige regnestykke over, hvor mange penge rytterne i fællesskab havde samlet ind.

Tiden op til Cykelnerven 2021 har båret præg af masser fantastiske fundraising-initiativer. Eksempelvis gin-salg, gå-events, mindre lokalt arrangerede cykelløb, romkugle-salg og ølsmagninger har været på programmet rundt omkring i hele landet. Samtidig har rytterne haft deres egne online indsamlinger, skaffet sponsorater fra virksomheder til deres cykeltøj samt cyklet højdemetersponsorater ind nede i Frankrig for at sætte fokus på samt fundraise til fordel for forskningen i sclerose.

”Trods helt særlige tider har vores fantastiske ryttere igen i år, og endda også sidste år, udvist kæmpe engagement og viljestyrke. Vi er så stolte og ydmyge over den opbakning, vi har fået fra hver eneste rytter på holdet og de mange lokale sponsorer, der trofast har støttet op og været tålmodige i forhold til, hvornår vi endelig kunne komme afsted – og om vi overhovedet kunne komme afsted. De skal alle sammen vide, at de gør en kæmpe forskel for alle dem, der lever med og har sclerose tæt inde på livet hver eneste dag,” siger Scleroseforeningens Mette Hjulmand Leonhard-Hjorth, der er løbsansvarlig for Cykelnerven.

Derfor var det også 250 spændte ryttere, der lørdag aften i Pyrenæerne – Cykelnervens afslutnings- og festaften – ventede på at få det samlede beløb for rytternes kæmpe arbejde at vide. Trommehvirvlen fra 500 klappende hænder endte da også ud i et kæmpe jubelbrøl, da tallene ’5.900.000 kr.’ dukkede op på storskærmen i festsalen. Rytterne har nemlig slidt, slæbt, kæmpet og cyklet 5,9 millioner kroner ind, som med stor taknemmelig- og stolthed nu kan videregives til forskningen i sclerose.

TAK for en fantastisk tur. TAK for alle de fantastiske fundraising-initiativer. TAK for jer, fantastiske Cykelnerven-ryttere og -sponsorer. Af hjertet TAK!