Danmarks hårdeste velgørenhedsevent

Vestas giver medvind i kampen for en verden uden sclerose

21
dec
2020

Vestas har for første gang indgået aftale om et hovedsponsorat af Cykelnerven. Virksomheden har samtidig valgt at sætte et hold blandt Vestas-kollegerne og sammen kæmpe for en verden uden sclerose. Og Cykelnervens løbsansvarlige, Mette Hjulmand Leonhard-Hjorth, byder samarbejdet hjerteligt velkommen.

”Når en stor anerkendt virksomhed som Vestas går ind og tager et stort, socialt ansvar, betyder det enormt meget – helt konkret for, hvor mange penge vi kan give til forskning i sclerose, men også som en stærk anerkendelse af de mange mennesker, som lever med sclerose tæt inde på livet,” siger den mangeårige ansvarlige for Scleroseforeningens store cykelevent.

Da der blevet åbnet for ansøgninger til Team Vestas, landede der hurtigt 30 ansøgninger på bordet hos de to holdkaptajner Per Hjorth Poulsen og Anja Kirk. Det tager kaptajnerne begge som et tegn på, at mange af kollegerne er klar på aktiviteter i Vestas regi med forankring i det danske samfund.

”Vestas er en global virksomhed med rødderne placeret i Danmark. Med vores deltagelse i Cykelnerven bliver vi i endnu højere grad en virksomhed, som tager aktiv del i det danske samfund, og det giver intern good-will. Jeg bliver ekstra stolt af at arbejde for Vestas,” siger Per, som har været en del af Vestas koncernen i over 12 år.

Ny tradition i Vestas

Idéen om et cykelhold forankret i kampen mod sclerose kommer fra den nye administrerende direktør, Henrik Andersen, der i sommeren 2019 skiftede fra Hempel til Vestas Wind Systems A/S, som virksomheden officielt hedder. Med sig tog han traditionen for et stærkt samarbejde med Cykelnerven, og de to holdkaptajner er indtil videre rigtig glade for det nye samarbejde mellem Vestas og Scleroseforeningens traditionsrige cykelevent.

”Vi oplever det som mere end et sponsorat, det er et partnerskab. Vi står sammen om det her, og vi kan i den grad mærke, at Cykelnerven rigtig gerne vil give Vestas en god oplevelse,” medgiver de to holdkaptajner, som også glæder sig over samarbejdet om opgaverne, der følger med rollen som holdkaptajn.

Den nye direktør vil gerne prioritere selv at være med til fællestræningerne. Det giver ham nemlig en unik mulighed for en uformel snak på cyklen med medarbejdere og kolleger.

”Jeg vil gerne være med til at videreudvikle den interne kultur i Vestas. Virksomheden har altid været god til at skabe stærke fælles oplevelser og samtidig tage et socialt ansvar for det omkringliggende samfund. Det er vigtigt at dyrke og fortælle både blandt eksisterende og nye medarbejdere,” siger den administrerende direktør, Henrik Andersen, der selvfølgelig også selv cykler med i Frankrig.

Han har tidligere cyklet med Cykelnerven ad de stejle Tour-bjerge, og til næste år bliver det Vestas’ logo, der pryder på direktørens og de 17 udvalgte Vestas-rytteres trøje og bukser. Og både Henrik Andersen og hele Cykelnerven-teamet ser meget frem til mange gode stunder sammen.

”Vi ser vores sponsorer som samarbejdspartnere, og vi glæder os enormt over samarbejdet med Vestas og de mange medarbejdere, som vi i teamet bag Cykelnerven glæder os til at lære at kende,” supplerer Mette Hjulmand Leonhard-Hjorth.

Uformel sportsligt sammenhold

Den ene af holdets koldkaptajner, Per Hjorth Poulsen, Head of Group Treasury and Insurance, arbejder til daglig med likviditet, financielle risici og finansiering. For ham er titler slet ikke vigtige, når først man sidder i sadlen. Og det var netop det uformelle sportslige sammenhold, der gjorde, at den 53-årige chef for Vestas’ treasury funktion meldte sig til Cykelnerven sidste år som privat.

I år betyder det alligevel noget særligt, at Vestas-kollegerne nu får mulighed for at cykle sammen og repræsentere Vestas på de danske landeveje og ad stejlere stigninger i Frankrig.

”Vi kan være med til at vise et andet billede af Vestas end en mølle på en mark eller en omtale i Børsen. Vi er en virksomhed med et fantastisk DNA, og det kan Cykelnerven være en platform for at fortælle mere om,” siger Per.

Vestas hold er sat ud fa et ønske om diversitet. Både på køn, alder, jobfunktion og lokation. Det betyder, at Team Vestas strækker sig fra Vestkysten over Hammel til Aarhus og til København, og rytterne vil i det daglige træne med deres lokale hold; Team Vestjylland, Team Midtjylland og Team Storkøbenhavn. En gang imellem vil kollegerne fra de forskellige landsdele også mødes på tværs til fællestræninger.

Og konceptet er allerede blevet taget godt imod af de udvalgte ryttere og resten af kollegerne.

”Alle rytterne virker til at være virkelig stolte over, at Vestas tager et stort socialt ansvar. Det gør dem top-motiverede! Det er også kun blevet taget rigtig vel imod blandt kollegerne,” fortæller holdets anden kaptajn, Anja Kirk, der til daglig bærer titlen Head of Transfer Pricing and Structuring, der kort fortalt handler om arbejdet med koncernintern samhandel.

Hygge, fællesskab og Tour-bjerge

Den 41-årige holdkaptajn Anja Kirk glæder sig særligt til de fælles ture. Hun er vant til at cykle meget og cykle langt alene, så udsigterne til at blive en del af en gruppe, som sammen skal bestige bjerge, lokker. Indtil for få år siden så hun kun cyklen som et transportmiddel. Men efter at hun sammen med en gruppe Vestas-kolleger gennemførte KMD’s 4-18-4 motionstriatlon på en lånt cykel, blev hun omvendt.

”Lige nu går jeg faktisk og kigger på at melde mig ind i en triatlon-klub, så jeg kan få noget sparring på min træning. Men Cykelnerven skal også nok blive en god udfordring, for Valby Bakke er det vildeste ’bjerg’, jeg nogensinde har begivet mig opad – og det var slemt nok,” siger en grinende Anja.  

Per Hjorth Poulsen var også en ivrig triatlet i sine unge år, hvor han havde tid til at dyrke sig selv ”inden, der kom for mange børn til”. En flytning fra Silkeborg til København for seks år siden blev en oplagt mulighed for Per til på ny at udforske cykelsporten sammen med sin hustru som en del af Team Rynkeby.

Efter to år med hygge og fællesskab ad landevejen mod Paris, blev Per tiltrukket af de sportslige udfordringer, som Cykelnerven lovede kunne kombineres med både hygge og fællesskab. Sammen med en kammerat søgte Per derfor om optagelse på Cykelnerven i 2020, mens hans kone takkede pænt nej til bjergkørsel.

”Det der med at cykle bjerge gider hun eddermame ikke!” siger en grinende Per.

Motiverende at cykle for en fælles sag

Hverken Per eller Anja har et personligt kendskab til sclerose, men de bliver begge rørt og kan mærke, det gør ondt, når de hører om den skæbne, som det for mange er at leve med sygdommen sclerose. De er også enige om, at det giver mening og ekstra krydderi til cyklingen at arbejde sammen mod et højere mål.

”Det er ikke bare mig, der sidder og egotripper på en cykel. Som hold kan vi være med til at flytte noget for andre mennesker,” siger Per, der for nyligt har fundet ud af, at han har et fjernt familiemedlem med diagnosen. Og Anja supplerer:

”Det et så ondsindet og modbydelig en sygdom, og det gør næsten en kende for ondt at vide for meget. Men det er virkelig motiverende at cykle for en fælles sag. Det får det hele til at give så meget mere mening.”

For direktøren, holdkaptajnerne og alle rytterne er målet derfor også klart: At samle en ordentlig spand penge ind til forskning i sclerose – og få lov at cykle Tour-bjerge i fire dage i vindstille og solskin, mener en grinende Per, mens Anja glæder sig uanset om det bliver i regn eller høj sol:

”Jeg tror, det bliver fedt uanset vejret! Jeg er virkelig motiveret for at få samlet nogle penge ind, få bygget mit cykelnetværk op og lære flere at kende, som deler interessen. Det her giver os et nyt fælles mål i Vestas, som forhåbentlig sikrer et godt kammeratskab på tværs af lokationer.”

Per medgiver, at han også ser cykelturene med Team Vestas som en oplagt måde at lære nye Vestas-kolleger at kende på en mere dybdegående måde og få lov til at høre om, hvordan de oplever virksomheden – og sammen få samlet så meget som muligt ind til forskning i sclerose.

”Jeg glæder mig også til, at vi sammen kan sætte næsen mod Frankrig – forhåbentlig med et ganske pænt beløb samlet sammen. Jeg ved, at vi alle på trods af corona vil give den en skalle!”