Danmarks hårdeste velgørenhedsevent

HVORDAN KOMMER JEG SIKKERT TIL TOPPEN?

28
apr
2017


"Stik mig et ekstra gear…" råbte jeg spontant til følgebilen! Jeg kæmpede mig opad Cykelnerven 2017's første stigning 'Grand ColombieR' og de udfordrende stigningsprocenter. Jeg blev endnu engang mindet om, hvor fantastisk - og udmattende - det var at køre i bjergene.

Kroppen og hovedet samarbejdede som en hård symfoni, kilometerstenene blev talt langs de snoede veje opad, og jeg skævede kritisk på én-cifrede hastigheder på cykelcomputeren alt imens det mentale slagsmål satte sit præg på ansigtsudtrykket… Men smukt var det! Både turen opad men især når pedalerne klikkes ud på toppen. 


Så ligger man hurtigt det hårde arbejde bag sig og nyder de kolde luftlag - og den personlige sejr!

Hvordan kommer jeg sikkert på toppen?

Med kun halvanden måned til afgang mod de franske alper, så bør du som Cykelnerven rytter allerede have skrevet godt med træningskilometer ind i kalenderen. Fundamentet er lagt over vinteren og i det danske våde forår. Så nu skal den sidste forberedelse frem mod Tour de France bjergene være målrettet og specifik. Gør dig selv den værdifulde tjeneste, at afsætte tid og kræfter til træningen så cykeloplevelsen på de professionelles hjemmebane bliver uforglemmelig - på den gode måde!

Du kommer sikkert på toppen

- både af bjergene og fysiologisk - ved at træne de væsentligste egenskaber: Styrken, udholdenheden og evnen til at disponere kræfterne. Det handler om at kende sig selv på opstigningerne og ens helt personlige grænse for udmattelse. Det vil sige, at man enten skal kende sine puls- eller wattzoner, eller blot den gode sunde fornemmelse af hvor hårdt kroppen er presset. Den fornemmelse fås ved regelmæssig træning og refleksionen over træningsture, hvor man måske har "ramt muren". Kørte jeg over evne til at starte med? Fik jeg nok væske og energi? Var det vinden, bakkerne og det stigende krav til styrken, der gjorde det hårdere?

Styrken og udholdenheden

- trænes bedst ved at lave styrkebetonet træning på cyklen. Det kræver en god grundform og eksisterende styrke så man undgår skader. Fokus:Tungt tråd over længere tid f.eks. 3 x 15-20 min. pas indarbejdet på minimum 2 timers ture. Det handler om at opbygge det stærke fundament og evnen til at fortsætte selv om syreren opbygges og begrænsningen mærkes på de hårde stigninger - eller i vinden herhjemme i Danmark. Find en strækning uden for mange sving og uden trafiklys - eventuel god rundstrækning, hvor presset i pedalerne kan holdes under hvert træningspas.

Og så til den lidt omvendte verden

Når du træner mod de "gode bjergben", så fokuseres der på lav kadence (50-60rpm ell. pedalomdrejninger pr. minut) og høj belastning for opbygningen af styrke. 
Men når man så befinder sig på selve opkørslen i bjergene, så handler det i stedet om høj kadence, så det ikke er syren der bliver begrænsningen, men eventuelt kredsløbet/fysikken som bedre kan reguleres ved at presse kroppe mindre. Du kan hurtigere få pulsen ned end du kan genfinde de tunede bjergben.

Så forsøg derfor at ramme 80-85rpm i kadence på stigningerne og kom ind i det gode flow du mener at kunne holde til toppen. Skab eventuelt variation og komfort ved at stå op i pedalerne i 20-30 sekunder af gangen (pulsen vil stige - du aktiverer flere muskelgrupper) da ryg, nakke, ballemuskler - og naturligvis benene - vil være til årets cykeleksamen. 

HUSK

- der er fire hårde cykeldage på programmet med seks TdF bjerge - så disponer kræfterne og nyd oplevelsen fremfor at komme først på toppen af første bjerg for derefter at se på fra sidelinjen!